Het Parijsakkoord moet uiterlijk december 2018 tot in detail zijn uitgewerkt en vastgelegd. Dat kwamen de 197 landen tijdens de COP22 overeen. Het gaat dan onder meer over de manier waarop landen verslag doen van hun maatregelen om de CO2-uitstoot te beperken en hoe ze dit gaan controleren.

'Samen maken we ons sterk voor de implementatie van klimaatacties'
Het tijdperk van actie is hier

Marrakech Action Proclamation

Aan het eind de COP22 werd de Marrakech Action Proclamation voorgelezen. 'Deze COP markeert een verschuiving naar een nieuw tijdperk van klimaatactie en implementatie. Met deze Proclamatie onderschrijven alle staatshoofden, regeringsleiders en delegaties hier deze ontwikkeling. Een niet te stoppen ontwikkeling, die overheden, bedrijven, investeerders en steden wereldwijd steunen en gaande houden. We vragen de hoogst mogelijke politieke inzet om alle geformuleerde Duurzame Doelen te behalen. Voor het welzijn van de mensheid en van de planeet.'

VN secretaris-generaal Ban Ki-moon werd bedankt voor zijn werk. Op 31 december 2016 treedt hij uit zijn functie. Dit was zijn laatste COP

Fiji is voorzitter van COP23, die in november 2017 plaatsvindt in Duitsland. Dan worden de in gang gezette acties en initiatieven ongetwijfeld onder loep genomen. 'Maar een ding staat voorop', aldus staatssecretaris Dijksma. 'Alles wat we doen, is om een betere wereld te realiseren voor de toekomstige generaties. Met volle overtuiging!'