Foto ZonnepanelenDelen

Uitverkoren worden als Lighthouse Activity, door niemand minder dan de Verenigde Naties. Ook als het je daar niet om gaat, is het een fraaie kroon op je werk. Vanuit honderderden initiatieven wereldwijd is het Nederlandse bedrijf ZonnepanelenDelen gekozen tot 1 van de 13 Momentum for Change’s 2016 Lighthouse Activities.

Momentum for Change is een initiatief van de UNFCCC om kleine maar effectieve acties tegen klimaatverandering voor het voetlicht te brengen. Praktische oplossingen die  - uiteraard - uitstoot verminderen. En die tegelijkertijd aandacht hebben voor economische en/ of sociale gevolgen én voordelen. De VN noemt deze initiatieven Lighthouse Activities. En reikt ze uit in de categorieën Vrouwen, Financiering en ICT.

Paneel op de COP22
Solar Trees verschaften zonne-energie tijdens de COP22

Iedereen kan investeren in zonnepanelen

ZonnepanelenDelen is een online platform dat zonne-energie voor iedereen beschikbaar maakt. Het crowdfunding platform verbindt eigenaren van een geschikt dak voor zonnepanelen aan consumenten die willen investeren in zonne-energie, maar zelf geen (geschikt) dak hebben. Ook derden kunnen zo een eigen zonne-energieproject ontwikkelen en beheren. ZonnepanelenDelen heeft tot dusverre 20 zonne-energieprojecten en 16.000 zonnepanelen gefinancierd.

Klimaatvriendelijke obligaties

Het bedrijf kreeg de Momentum for Change award toegekend in de categorie  Financing for Climate Friendly Investment. De belangrijkste innovatie van ZonnepanelenDelen hierbij is een financiële, door iedereen (financiële) toegang te bieden tot zonne-energie. Om te investeren in zonnepanelen. Of om het eigen dak te ‘verhuren’ voor het realiseren van een zonnedak.

ZonnepanelenDelen ontwikkelde hiervoor een gespecialiseerde zon-obligatie. Deze obligatie heeft dezelfde kenmerken als die van een zonnepaneel op het eigen dak. Gaan de energieprijzen omhoog, dan gaat het rendement omhoog. Is de productie is beter dan verwacht, dan geldt hetzelfde. Het milieu en de investeerder hebben er baat bij: een win/win situatie. 

Mede-oprichter Sven Pluut: 'We zijn vereerd dat we ons Lighthouse Activity mogen noemen.'

Op naar de miljoen

'Dit brengt ons weer dichterbij ons doel de beste financieringsoplossing te zijn voor zonne-energie en dat voor iedereen beschikbaar te maken. We willen in 2020 1 miljoen zonnepanelen realiseren via ons platform en hebben alle steun nodig om dat doel te realiseren.'

Niemand minder dan VN secretaris-generaal Ban Ki-moon feliciteerde de jonge ondernemers en juichte ze vanaf de eerste rij toe.